Library & Studio
The clients originally came to us to design an independent writing studio with bedroom, bath and plenty of library shelving. The client's late-night writing schedule and location for his extensive library were the impetus for the project. We discovered right away that such a freestanding building would not be allowed due to city planning codes. We solved the problem by attaching it to the original house. The addition doubled the square footage of home with virtually no impact on the neighborhood and street. Modern materials, simple forms and clean lines are featured throughout without compromising the integrity of the original English Tudor cottage style home. The harmonic scale and proportion complement the site.
The new library for over 4000 volumes gently steps down the site's slope and leads to the writer’s studio and private quarters. The writer's expansive desk looks out on a restful private garden. Upstairs, the vaulted ceiling adds more volume to the vertically connected spaces.
The home's original deck was expanded now embracing the roof deck of the library portion of the addition and providing connection to the private quarters at the upper level.
contact  |  510.836.5600  |  info@RSArchitecture.com
 
 PUBLIC PROJECTS
      DPR Construction
      Swinerton & Walberg
      Julia Morgan School
              School for Girls
      Mills College
      Tiburon Yacht Club
 RESIDENTIAL PROJECTS
      Buena Vista
      East Bay Hills
      Four-Bridge View
      Scenic Piedmont
      Library & Studio
      Updated Upper Piedmont
      Illuminated Suite
      Moon Court
      Hillsborough